A cukorbetegség

Cukorbetegségről abban az esetben beszélünk, ha a szervezetben túl nagy mennyiségben található meg a szőlőcukor. Ennek oka lehet az inzulin elégtelen termelődése vagy csökkent hatékonysága. A betegségnek két típusa létezik: a fiatalkori és az öregkori; az utóbbi általában a 40 év feletti, elhízott személyeknél alakul ki.

Kialakulásának okai

Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, mely anyag felelős a normális vércukorszintért, hiszen ez az anyag szabályozza azt, hogy a sejtek mennyi szőlőcukrot vegyenek fel, hogy a szervezet a megfelelő energiához jusson. Ha táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, akkor a vércukorszint megemelkedik, így a hasnyálmirigy több inzulint fog termelni, hogy a szőlőcukor megfelelően raktározva legyen, így vércukorszint visszaálljon a normál értékre.A cukorbetegség akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint vagy a sejtek nem reagálnak rá megfelelően, így magas vércukorszint alakul ki, a szőlőcukor nem kerül feldolgozásra, így a vizelettel távozik.

A cukorbetegségnek két típusa van: 1-es típusú diabéteszről beszélünk, amikor a hasnyálmirigy nem termel inzulint. Ennek oka valamilyen vírusfertőzés lehet, ami által a sejt védekező sejtjei a hasnyálmirigy sejtjeit roncsolták. A 2-es típusú diabétesz oka, hogy a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra. Kialakulásának oka lehet az elhízás.

Tünetei

A tünetek oka a magas vércukorszint. A vizelettel cukor ürül, ami további vizet von el a szervezetből. Folyadékvesztés alakul ki, ami szomjúságérzetet okoz, ezért a beteg sokat iszik. A fokozott vizeletürítéssel sok kalória is elveszik, tehát a fokozott étvágy mellett, hirtelen fogyás is kialakulhat. A látás homályossá válik, gyengeség, fáradtság, hányinger jelentkezik. A magas vércukorszint kedvez a kórokozóknak, így kialakulhat pl. gombás fertőzés is.

Az 1-es típusú diabétesz gyorsan alakul ki. A magas vércukorszint ellenére a sejtek nem tudják hasznosítani a cukrot, így zsírokat égetnek, ami gyors fogyáshoz vezet. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása az előzőhöz képest sokkal lassúbb folyamat, sokszor csak rutin vérvizsgálat, vagy makacs fertőzés, általános viszketés kapcsán derül rá fény.

Szövődmények

Mivel a sejtjeink működéséhez elengedhetetlen a szőlőcukor, ezért a kezeletlen cukorbetegség során több szervrendszerünk is károsodhat. A vérben megemelkedik a káros anyagok mennyisége, ezek az erek falában lerakodik, így az erek fala vastagabb lesz, kevésbé képesek átereszteni a hasznos anyagokat, vagyis a szervekhez kevesebb tápanyag és vér jut. Károsodnak a szervek, a szív, az agy, a szemek, a vesék, az idegrendszer, a bőr védelmi rendszere, lelassul a sebgyógyulás, a fertőzéseket könnyebben kapjuk el. Érszűkület alakul ki, így a szívinfarktus veszélye is fokozódik. Hosszabb ideje fennálló, kezeletlen magas vércukorszint eredményeként a végtagokon érzészavarok, bizsergés, égető fájdalom jelentkezhet, egy vagy több végtag hirtelen elgyengülése is előfordulhat. A belső szerveket és ereket ellátó idegek károsodása miatt hosszútávon vérnyomás-ingadozás és emésztési zavar, hasmenés jelentkezhet.

Kezelése, megelőzése

A kezelés alappillére, hogy a vércukorszintet normalizáljuk, beállítsuk egy adott szintre, hiszen így a szövődmények megállíthatóak. Ehhez elsőként az életmódot kell rendezni: csökkenteni kell a testsúlyt egy követhető diétával és rendszeres testmozgással. A kezelés során a vércukorszint hirtelen le is csökkenhet (hipoglikémia). Ilyenkor fejfájás, remegés, verejtékezés, zavartság lép fel. Ekkor azonnali cukorbevitelre van szükség: egy szőlőcukor, édesség, tej, gyümölcslé megoldhatja a gondot.

Sok esetben nem elég az egyszerű diéta, hanem inzulinpótló eljárásokat kell igénybe venni: ez történhet injekció formájában vagy szájon át történő tabletták szedésével. A cukorbetegség inzulinpótló eljárással (általában 1-es típusú cukorbetegség, valamint terhességi cukorbetegség esetén), valamint szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel (főként 2-es típusú cukorbetegség esetén) kezelhető.

A szájon át szedett vércukorszint-csökkentő gyógyszerek egy része a hasnyálmirigy belső elválasztású sejtjeire hat, növelve az inzulin felszabadulást, míg mások a sejtek inzulin iránti érzékenységét fokozzák. Egy további gyógyszertípus a cukor felszívódásának lassításával csökkenti a vércukorszintet. A gyógyszereket reggel egyszeri, vagy szükség esetén napi többszöri adagra elosztva lehet alkalmazni. A gyógyszerek elégtelen hatékonysága estén, 2-es típusú cukorbetegségnél is szükség lehet kiegészítő inzulinpótlásra.

Termékek diabéteszre

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!