Cukor helyett nyírfacukor

A cukorbetegség ma már népbetegségnek számít. Ez betudható annak, hogy a XX. század közepétől egyre több finomított cukrot és egyre kevesebb rostok fogyasztunk. A cukorbeteg-diétában a finomított cukor abszolút tabunak számít. De ma ár eljutottunk oda, hogy a cukorbetegek is ugyanúgy élvezhetik az édes íz harmóniáját, mint az egészséges személyek, csak arra kell vigyázniuk, hogy megfelelően válasszák meg az édes íz forrását. Egy ilyen lehetőség pedig a nyírfacukor.

A nyírfacukor a nyírfából nyert édes anyag, melynek kalóriatartalma 40%-kal, szénhidráttartalma pedig 75%-kal kevesebb a cukorénál. De miért is jelent megoldást a cukorbetegek számára?

A nyírfacukor és a glikémiás index

A glikémiás indexet eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének mérésére fejlesztették ki. Az index által azt vizsgálhatjuk meg, hogy az egyes élelmiszerekben levő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben: minél alacsonyabb ez az index, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, annál jobban kíméli a hasnyálmirigyet. A hasnyálmirigy így kevesebb inzulint termel, aminek következtében kevesebb zsír raktározódik el a szervezetben.

Ha a glikémiás index 0-55 között mozog, akkor alacsony, 56-69 között közepes, a 70-100-ig terjedő tartományba tartozó élelmiszerek pedig nagyon gyorsan megemelik a vércukorszintet. A fehér cukor indexe 68 és 100 között mozog, a nyírfacukoré 7.

Klinikai tesztekkel igazolták, hogy a nyírfacukrot a szervezet hihetetlenül lassan dolgozza fel és nem is teljesen. Ennek következtében nem okoz hirtelen változást a vércukorszintben: stabilizálja azt, ahelyett, hogy megemelné vagy csökkentené. A diabéteszben szenvedők a nyírfacukor használatával úgy fogyaszthatnak édes ételeket, hogy vércukorszintjük nem emelkedik meg. A nyírfacukor emésztéséhez tehát nincs szükség inzulinra.

A nyírfacukorral készült ételek az egységes nemzetközi élelmiszer higiéniai követelményeket tartalmazó szabályozás alapján, hivatalosan is megjelölhetők a cukorbetegek által fogyasztható megkülönböztető jelzéssel.

Termékek diabéteszre

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!